Het parcours van de Ooievaarstrail loopt door drie unieke natuurgebieden die ten zuiden van Tilburg/Goirle liggen. Je loopt door bossen, over heidevelden, langs het ven de ‘Halve Maan’ en een ‘nat’ beekdal’. Dit alles vormt het decors van deze zeer afwisselende trail.  In het voorjaar kan het parcours op enkele plekken bijzonder nat zijn. Dit komt omdat men bewust het gebied voor de Ooievaars nat houd en hen zo een goede habitiat wil bieden.

 

Afstanden: 10 km- 16 km - 21 km - 25 km 

 

 

 

 

 

 

 

 

WAT

Ooijevaarsnest is de naam van een natuurgebied ten zuiden van Goirle/ Tilburg. Het gebied is eigendom van de Stichting Brabants Landschap.

Ooijevaarsnest is gelegen op een dekzandrug tussen het dal van de Poppelse Leij in het oosten en de Rielse Lei in het westen, met het Riels Laag. Aan de overzijde van de Lei ligt het landgoed De Hoevens. Ten noorden vindt men het natuurgebied Halve Maan. In het zuiden vindt men, langs de Poppelse Lei, het natuurgebieden Egelbroeken en de Regte Heide

 

 

 

 

 

 

 

 

WAAR

Ooievaarstrail

Een mooie natuurtrailrun door afwisselend natuurgebieden, ieder met zijn eigen natuurlijke karakter. Dat maakt deze trail zo bijzonder. Parcours slingert door de bossen, over zandpaden en heidegebied

 

10 km - 16 km - 21 km - 25 km

Start en finish vinden plaats vanaf de Roovertsche Leij waar we naast horeca ook andere voorzieningen voor de deelnemers hebben.

 

Historie
 

Ooijevaarsnest is de naam van een natuurgebied ten zuiden van Goirle. Het gebied is eigendom van de Stichting Brabants Landschap.
Het gebied bestaat uit grovedennenbossen die door loofhoutlanen worden doorsneden. Het bos wordt afgewisseld door enkele bosweitjes. In een moerassige weide staan zes moerascipressen die wellicht meer dan 200 jaar oud zijn.

 

Ooijevaarsnest is gelegen op een dekzandrug tussen het dal van de Poppelse Leij in het oosten en de Lei in het westen, met het Riels Laag. Aan de overzijde van de Lei ligt het landgoed De Hoevens. Ten noorden vindt men het natuurgebied Halve Maan. In het zuiden vindt men, langs de Poppelse Lei, het natuurgebied Egelbroeken.

 

 

Midden in het gebied, gelegen aan de zandweg ‘ De Goorstraat’ staat een schapenboerderij met op het dak een ooievaarsnest en een namaak-ooievaar. De kunstmatige bewoning is een verwijzing naar de naam van het landgoed van 134 ha. van het Brabants Landschap. De boerderij is in 1935 gebouwd en verving toen een oude boerderij die op de plaats stond van een boerderij die hier mogelijk al in de zesde eeuw heeft gestaan. In deze omgeving bezat de abdij van Tongerlo zeven hoeven, die allemaal dichtbij het huidige Ooievaarsnest lagen.


Is de boerderij van tamelijk recente datum, die schuur is veel ouder en volledig authentiek. Van oorsprong is het een schaapskooi. Het ooievaarsnest is niet het eerste. De Alphense rietdekker Janus van Hal heeft voor de eerste een tenen mand gevlochten en deze op een karrewiel geplaatst. De eerste ooievaar was van hout, die er nu staat is van beton.

 

Het beekdal langs de Oude leij is hele jaar door nat, wat steltlopers en moerasvogels lokt. Er bevinden zich hier veel kikkers en dat is precies wat Ooievaars zo graag eten. De bossen van landgoed Ooijevaarsnest bestaan voornamelijk uit grove dennen en worden omzoomd door eiken- en beukenlanen. In het beekdal staan 6 reusachtige bomen, die het kennelijk niet erg vinden om in het water te staan. Het zijn moerascipressen, afkomstig uit het zuiden van de Verenigde Staten. Begin 19de eeuw zijn ze geplant door Jacques van Hogendorp, ‘Heer van Tilburg en Goirle’. De landgoedeigenaren van toen waren dol op exotische planten. Daarmee gaven ze aan dat ze een open blik op de wereld hadden.

 

 

 

 

14 & 15 maart 2020